Topbanner_Algemeen_MES_plaatsing_LED_paneel

Harrie Goudsmits

Harrie Goudsmits

Projectleider

Contact

Fiscale aftrekregeling Energie-investeringsaftrek

Om duurzame maatregelen nog aantrekkelijker te maken, heeft de overheid een fiscale aftrekregeling in het leven geroepen. Met deze Energie-investeringsaftrek (EIA) mag je, onder bepaalde voorwaarden, 45,5% van de investering aftrekken van je winst (in 2021). Het beschikbare budget in 2021 is € 149 miljoen.

Een rekenvoorbeeld uit de praktijk:
De TL-verlichting in kantoorpand X brandt 2.625 uur per jaar à € 0,11/kWh (prijspeil februari 2020 en o.b.v. grootverbruikaansluiting). In totaal zijn er 200 T8 inbouwarmaturen 2x36W aanwezig in het pand. Deze worden vervangen door led armaturen.

Je besparing per jaar:

  • € 3.827 op aanschaf van nieuwe lichtbronnen, onderhoud en energieverbruik.

Je terugverdientijd:

  • 4,7 jaar

3 redenen om nu te investeren in led

  • Verbruik minder energie en bespaar op je operationele kosten.
  • Trek 45,5% van je investering af van je fiscale winst* en verlaag je terugverdientijd significant.
  • Voldoe aan de wettelijke energiebesparingsplicht.

* onder bepaalde voorwaarden - raadpleeg je fiscaal specialist

Energiebesparingsverplichting

De overheid heeft voor bedrijven, organisaties en instellingen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3 aardgas de energiebesparingsverplichting vastgelegd. Dit komt er op neer dat je verplicht bent alle energiebesparende maatregelen te treffen die een terugverdientijd hebben van maximaal vijf jaar. Deze maatregelen zijn vastgelegd in zogenaamde Erkende Maatregelenlijsten.

Verplichting vervanging verlichting door led

Eén van deze verplichte maatregelen op de zogenaamde Erkende Maatregelenlijsten is het vervangen van conventionele verlichting door led. Ook als je niet energiebesparingsplichtig bent, is dit dus een goede investering.

“Led is voor ons niet een optie, maar de standaard in verlichting.”

“Led is voor ons niet een optie, maar de standaard in verlichting.”

Servicetechnicus Herman Greveraars werkt al ruim 42 jaar bij Mansveld en begon ooit op grote projecten in de utiliteitsbouw. Nu doet hij meer elektroservice projecten. Steeds vaker is led hier een onderdeel van.

Lees verder

Overige energiebesparende maatregelen
Als je overweegt je verlichting te vervangen door led, kan het interessant zijn direct ook andere verplichte maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijsten uit te voeren. Er is een efficiëntieslag te behalen door de werkzaamheden in één keer uit te laten voeren.

Wil je weten welke maatregelen voor jou interessant zijn? Neem dan contact met ons op. We komen bij je langs voor een adviesgesprek. Hierna ontvang je een voorstel op maat met betrekking tot de E-installaties binnen je gebouw.