Topbanner_Algemeen_MES_overleg_plaatsing_UV-C_armaturen

Louis Vermeulen

Louis Vermeulen

Projectmanager

Contact

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over UV-C armaturen aan Mansveld Elektroservice. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

>> Wat is UV-C?

Ultraviolet licht is onzichtbaar voor het menselijk oog en wordt onderverdeeld in UV-A, UV-B enUV-C. UV-A ken je bijvoorbeeld als blacklight en UV-B is het licht waar je na een lange dag in de zon bruin van wordt. UV-C is een lichtsoort die in staat is om effectief cellen af te breken. Door deze eigenschap is het een zéér geschikt middel voor microbiologische desinfectie. 

>> Wanneer is desinfectie met UV-C licht een geschikte oplossing?

Lucht bevat altijd virus- en bacteriedeeltjes. Ruimtes waar slecht geventileerd kan worden zijn risicozones. Hier is de kans groter dat mensen ziek worden van de deeltjes in de lucht. UV-C armaturen zijn uitermate geschikt voor gebouwen waar onvoldoende mogelijkheden zijn om goed te ventileren en als aanvulling op bestaande maatregelen. 

>> Is UV-C licht schadelijk voor mensen?

UV-C licht is in staat cellen af te breken. Dat betekent dat je bij een langdurige directe blootstelling weefselschade kunt oplopen. De armaturen die wij installeren zijn zo ontworpen dat er bij correcte installatie en gebruik geen sprake kan zijn van directe blootstelling aan UV-C licht. Gebruik van deze armaturen in ruimten waar mensen verblijven is 100% veilig.

>> Hoe effectief zijn UV-C armaturen in het desinfecteren van lucht?

Signify en Boston University hebben de effectiviteit van UV-C armaturen op het inactiveren van COVID-19 onderzocht. Bij laboratoriumtests hebben de UV-C-lichtbronnen 99% van het SARS-CoV-2-virus geïnactiveerd op een oppervlak met een belichtingstijd van 6 seconden. 

>> Hoeveel UV-C armaturen heb ik nodig en is het een ingrijpende verbouwing?

Als vuistregel hanteren we 1 armatuur per 20 m2. Hoeveel armaturen er daadwerkelijk nodig zijn hangt af van de situatie. 
We maken een installatieschema op basis van tekeningen en een bezoek op locatie. Na opdrachtverstrekking zorgen wij voor een juiste en veilige installatie. Er is geen ingrijpende verbouwing nodig. In de meeste gevallen kan gebruik gemaakt worden van de aanwezige infrastructuur in de ruimte.